Újdonságaink

Már egy jó ideje terveztük, hogy bővítjük üzletünk kínálatát néhány borral a szomszédos Ausztriából Wachau és Traisental borvidékekről. Örömmel jelenthetjük, hogy a tervünk valóra vált, sőt már meg is érkezett az első szállítmány két pincészet (Domäne Wachau és Marcus Huber) 15 féle borával, 7 Zöldveletelini és 8 Rajnai Rizling. Ebben a levelünkben szeretnénk bemutatni a két borvidéket és a pincészeteket, ahonnan a borok érkeztek. Úgy gondoljuk izgalmas fehérborok kóstolásának nézünk elébe, melyre a nyári esték kiválóan alkalmasak!

Alsó-Ausztriában (Niederösterreich) Burgenlandban és Stájerországban (Steiermark) találhatóak Ausztria legfontosabb borvidékei, illetve Bécs városában.

 

Alsó-Ausztriában található a termőterületek legnagyobb része (több mint 27.000 hektár). A Duna menti régiók közül Wachau borvidéke a legismertebb, népszerűsége világszerte előretörőben van az utóbbi évtizedekben. Emellett a szomszédos Kremstal és Kamptal is egyre ismertebb és elismertebb még a tengerentúlon is. Az előzőekhez hasonlóan Traisental is fehér borairól ismert, ebben a fiatal régióban nő leggyorsabban az új telepítések száma.

Wachau

A Duna fölé szinte behajoló meredek dűlők, egyedülálló talajviszonyok és mikroklíma, mindez egy talpalatnyi helyen összezsúfolódva. Ausztria leghíresebb borvidéke, Wachau nem véletlenül tett szert világhírnévre az elmúlt mintegy 25 évben, nemzetközi szinten is kiemelkedő sikertörténete ez az osztrák borkultúrának.

Wachau-t először 830-ban említi egy korabeli kódex, de a borászat hagyományai a régióban egészen a római korig nyúlnak vissza.

A borvidék területe jól behatárolható, a Melk és Krems városa közötti Duna völgye mintegy 33 km hosszúságban. A Kárpát-medence kontinentális éghajlata kelet felől a Duna völgye felett benyúlik, és a melegebb áramlatok a környező hegyek erdős vidékének hűvösebb, nedvesebb légáramlataival keverednek. Ezáltal szinte folyamatos levegő cirkuláció jön létre, amely a változatos talajjal együtt jelentősen befolyásolja a szőlők aromakészletének kialakulását, ezáltal magának a bornak az illatát és ízét.

 

A mikroklíma mellett Wachau titkát a talajban kell keresnünk. Vulkanikus eredetű őskőzet, sziklás területek jellemzőek, melyeket néhol löszös szigetek és homokos részek törnek meg. A lejtők 450 méteres tengerszint feletti magasságig húzódnak fel, mintegy 250 méterrel a Duna vízszintje fölé. Ezek a hegyi lejtők Wachau leghíresebbjei, az innen származó borok alapozták meg a régió hírnevét, elképesztő összetettségükkel, íz- és illatvilágukkal.

A wachaui borászok 1983-ban alapították meg a Vinea Wachau nevű egyesületüket, mely azóta óvja a régió borait, képviseli a borászok érdekeit. A Vinea Wachau törvényben határozta meg a borvidék területeit, a wachaui borok kizárólag ezen termőterületekről származó szőlőkből készülhetnek. A minőség, eredet és tisztaság terén megalkuvást nem tűrő összefogást példaértékű siker koronázza, és napjainkban világszerte minden komoly nemzetközi borkínálattal rendelkező étteremben megtaláljuk Wachau grüner veltlinereit és rizlingjeit.

A minőséget is védendő a Vinea Wachau létrehozott három minőségi kategóriát a régió borainak osztályozására Steinfeder®, Federspiel® és Smaragd® megjelölés alatt. Alkoholtartalmuk szerint különböztetik meg a három kategóriát. A Steinfeder borok alkoholtartalma maximum 11,5 % lehet, ezek a legkönnyebb, gyümölcsös borok Wachauban. A Federspiel névvel jelölt borok egy árnyalattal erőteljesebb karaktert mutatnak, 11,5% és 12,5% közötti alkoholtartalommal. A Smaragd borok a legjobb és legértékesebb Grüner Veltlinerek, illetve Rizlingek, melyeknek minimum alkoholtartalma 12,5%.

Domäne Wachau

Néhány éve új széljárás uralkodik Wachau felett. Amióta Roman Horvath MW vezeti a pincészetet Heinz Frischengruber pincemester segédletével, azóta a Domäne Wachau borászat soha nem látott mértékben fejlődik, és vele együtt a borászat termését adó borász családok is eddig ismeretlen magasságokba jutnak el a minőség terén. A pincészetnek rövid idő alatt sikerült felnőni a legismertebb wachau-i borászatok mellé, nem utolsó sorban a szőlőskertekben és a minőségbiztosítás terén elért fejlődésnek köszönhetően. Egyedi dűlőszelekció, kézi szüret, gondos válogatás, ez az út vezet a tökéletes alapanyag kiválasztása felé. A végeredmény pedig egy egyedülálló spektruma a különböző Grüner Veltlinereknek és Rizlingeknek, amely méltó a wachau-i lejtők sokoldalúságához, és az utóbbi években joggal ejti ámulatba a borvilág meghatározó véleményformálóit. A csúcsborok a szőlőskertekben születnek, és habár a Domäne Wachau a régió egyik legmodernebb technológiájával rendelkezik, a régi mondást tiszteletben tartják, a borkészítés során a természet érintetlenül hagyása, a lehető legkevesebb beavatkozás a természetes folyamatokba alapkövetelmény. Az eredményt érdemes megcsodálni és megkóstolni!

Domaene Wachau Grüner Veltliner Steinfeder Dürnstein 2014

Világoszöld szín, illatában frissítően fűszeres, zöldalmára emlékeztető jegyek. Ízben finom savasság, könnyed, borsos, fűszeres, harmonikus lecsengéssel.

Domaene Wachau Riesling Terrassen Federspiel 2014

Ragyogó szalmasárga szín, illata letisztult, kajszibarackos aromák, egy kis citrus, visszafogott ásványosság. Íze kiegyensúlyozott, jól strukturált, szép savakkal, fehér húsú gyümölcsökkel, kristálytiszta aromavilággal.

Traisental

A Traisental borvidék a Wachau, Kremstal, Kamptal borrégióktól délre helyezkedik el. Jelenlegi formájában 1995 óta létezik, mintegy 770 hektár termőterülettel rendelkezik, és az egyetlen ausztriai borvidék, ahol a termőterületek nagysága folyamatosan nő, az elmúlt években 15-20 %-kal növekedtek területei. Nevét a Traisen folyóról kapta, melynek völgyében helyezkedik el a szőlőskertek nagy része.

 

A régió különleges mikroklímája részben a kontinentális éghajlatnak, részben a nyugatról beáramló hűvösebb levegőnek köszönhető, és nagy szerepet játszik a borok különleges aromájának kialakításában.

A talaj főként üledékes mészkő, kisebb területeken homokkő, kavics is előfordul. A mészköves talajnak is köszönhetően a régió borai szép mineralitást mutatnak, sokszor szép testtel és savszerkezettel. A 2006-os évjárat óta védett eredet megjelölésű borai Traisental DAC néven kerülnek forgalomba, fajta szerint Grüner Veltliner és Rizling lehetnek.

Marcus Huber

Markus Huber-nek néhány év kellett csak ahhoz, hogy mind Ausztriában, mind nemzetközi szinten komoly tekintélyt szerezzen magának. A borász legfőbb célja az egyedi és karakteres borok készítése mellett Traisental borvidékének megismertetése a széles közönséggel, a régió mészköves talajának, kristálytiszta borainak szószólója kíván lenni. A fő fajta egyértelműen a Grüner Veltliner, amely több mint kétharmadát teszi ki a termelésnek, és a termés minőségétől, az évjárattól és a terroirtól függően különböző stílusokban készül, acéltartályos vagy nagy fahordós érleléssel. Fontossági és mennyiségi sorrendben a Grüner Veltlinert a Rizling, a Sauvignon Blanc és a Sárgamuskotály követi. A borok készítésénél Markus Huber létkérdésnek tartja a terroir megjelenítését a palackban, borai finom mineralitást és összetéveszthetetlen fajtajelleget mutatnak.

HUBER Grüner Veltliner Obere Steigen 2014

Élénk sárgászöld szín, illatában veltlineres fűszerek, alma, ananász, fehér bors, ízben tiszta ásványosság, kiegyensúlyozott savszerkezet, alma és bors, szép hossz.

HUBER Riesling Engelsberg 2014

Világos zöldessárga szín, fehérhúsú őszibarack és virág illat, egzotikus jegyekkel, ízben friss savak, csonthéjas gyümölcsök, egy cseppnyi citrus, szép lecsengéssel.