Söptei Pincészet

Söptei Zsolt 

Számomra a szőlő az a hely, ahol teljesen el tudom magam engedni. Meditálok, rendezem a gondolataimat. Bárhogy elfáradok, ott olyan lelki béke s1738_SopteiPinceszet_170719_NNFoto (1)zállmeg, ami semmihez sem fogható. Itt alkothatok és számot vethetek az élet, a mindennapok jelenségeivel. Legyen az szakmai téma, vagy bármi más, a közérzetet befolyásoló történés. Az a kisugárzás, amelyet a szőlőtőkék árasztanak, egyaránt megnyugtatnak és motivációt adnak. Sokan azt mondják, hogy az alkotás a felkészültségtől függ, én pedig azt, hogy mindenkiben benne van az isteni erő, amivel a maga módján sáfárkodhat.

A Söptei Pincészet 150 éves borászati hagyományokkal rendelkező közösségi vállalkozás, termőterületeink Csopak és Pécsely környékén találhatóak, kedvelt szőlőfajtáink az olaszlizling, chardonnay, pinot blanc, sárgamuskotály mellett a kékfrankos és a merlot.

Elégedett lehetek, pincészetünk alkotásai minden évben számos elismerést kapnak, idén a Challenge International du Vin borversenyen, – mely a világ egyik legelismertebb bormustrája – arany és ezüstérmekkel díjazták boraikat.

Hangulat fantázia névre hallgató száraz sárgamuskotály aranyérmes lett, míg a Harmónia elnevezésű, pinot blanc-ból, szürkebarátból, chardonnay háziasítás, és a késői szüretelésű sárgamuskotály ezüstérmet szerzett.

Szerencsésnek mondhatom magam, mivel a hobbim a munkám, az életem. Ez a szenvedély éltet a mindennapjaimban is. Nem a megfelelési kényszer hajt, hanem az alkotás öröme, nem befolyásolnak a bevett szokások, adottságaink és szakmai tudásunk legjavát ötvözve igyekszünk helyet találni magunknak a magyar borkultúrában.