Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kerekes Pince, Mátra-Gyöngyöstarján

A szőlőnövény semmihez sem fogható. Minden tőke más és más, minden egyes

szőlőszem egyedi szérumot tartalmaz, ami megfelelő gondoskodás által olyan különleges itallá

alakul, amely minden mástól komplexebb módon tükrözi a táj, az évjárat, a föld és a szorgos

kezek jegyeit.

 Családunk generációk óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel, melyek

lépései apáról fiúra szállnak. Többnyire fehér szőlőfajtákkal foglalkozunk: zöld veltelini,

rizlingszilváni, hárslevelű, rajnai rizling, sárgamuskotály, azonban területeink között

megtalálható a mátrai klimatikus viszonyokat kedvelő kékfrankos is. A területeket 2015 tavaszi

telepítésekkel bővítettük két vörös (pinot noir, syrah) valamint 3 fehér szőlőfajtával (chardonnay,

pinot blanc, olaszrizling).

 Palackos tételekkel a 2011-es évjárattal jelentkeztünk először, ekkor egy fehér

házasításunk és zöld veltelini került palackozásra.

 Boraink egy, az 1770-es évek végén épült homokkő pincében készülnek és érlelődnek,

mely egész évben állandó 12-14 C fok hőmérsékletet biztosít. A borok erjesztése és érlelése

rozsdamentes acéltartályokban és/vagy fahordókban történik, a fermentáció minden esetben

spontán, vadélesztők által megy végbe, amellyel tükrözni kívánjuk az évjáratot, a mikroklímát

valamint a terület sajátosságait.

 A borok készítésekor szem előtt tartjuk a természetességet, törekszünk a terroir

bemutatására és valljuk, hogy a bor a szőlőben születik.

 Ennek megfelelően kerüljük a gyomirtó szerek használatát. Szőlőterületeink művelés

módja középmagas ernyő valamint középmagas guyot. Tőketerheléseket tekintve 1-1,8kg az

általánosan alkalmazott, amit a szőlőfajta és a belőle készülő bor típus függvényében

választunk meg.

Az ültetvényeink és a pince Gyöngyöstarjánban találhatók. A Mátra lábánál fekvő falut körülölelő szőlőültetvények közül négy dűlőben, összesen jelenleg 4,4 hektáron gazdálkodunk.

Birtokszerkezet:

 Barnatanya: 2,4 ha, Sárgamuskotály, Hárslevelű, Rajnai Rizling, Pinot Blanc,

Olaszrizling, Chardonnay Kitettség: Dél-Nyugat

Talaj: barna erdőtalaj, morzsalékos andezittufa, andezittufa

 Rétföld : 0,3 ha, Zöld Veltelini Kitettség: Dél

Talaj: barna erdőtalaj.

 Lógi: 1,2 ha, Rizlingszilváni, Pinot Noir, Syrah Kitettség: Dél-Nyugat

Talaj: agyagbemosódásos barna erdőtalaj, morzsalékos andezittufa

 Csipkés :0,5 ha, Kékfrankos Kitettség: Észak-Kelet

 

 

 

 

 

 

ooxWord://word/media/image2.jpegTalaj: barna erdőtalaj keveredve gejzír működés során keletkezett kőzet (gejzír kúp)

Borok:

Parádés: Zöld veltelini és rizlingszilváni házasítása. Két dűlő eltérő érési időpontú

szőlőterméséből készül, amelyet az érlelési folyamat során részben fahordóban részben

acéltartályban finomseprőn pihentetünk. A rizlingszilváni trópusi gyümölcsös, mézes jegyeit a

zöld veltelini savcentrikussága tesz kerek egésszé.

Hárslevelű: Barnatanya-dűlő termése. Az andezittufás talajnak köszönhetően magas bel- és

cukortartalom mellett is vibráló savassá jellemzi az innen készült hárslevelűket. Az erjesztés és

az érlelés során 500 literes tölgyfahordót és acéltartályt használunk az adott évjáratnak

megfelelő arányban. A hárslevelűre jellemző mézes, virágos jegyek mellett kortyvégi sós

mineralitás teszi borunkat különlegessé.

Rajnai rizling: Barnatanya-dűlő termése. „A Rizling”. Németország és Elzász zászlós fajtája a

Kerekes pince szortimentjében is megtalálható, amely egy nagy álom megvalósulása. Az

andezit adta mineralitás megfelelő savgerincet és szikrázó gyümölcsösséget biztosít a rajnai

rizlingnek. A borkészítés folyamán nem ennél a tételnél nem alkalmazunk fahordót, hogy a

szőlő gyümölcsössége a lehető legerőteljesebben dominálhasson a borban.

Kékfrankos: Az általában megszokott kékfrankos stílushoz képest a Csipkés-dűlőből származó

borok törékenyebbek és feszesebbek. Az északi kitettség és az ásványokban gazdag területből

adódóan sav- és gyümölcshangsúlyos borok stílusban közelebb állnak egy pinot noir-hoz. Az

érlelési idő során 225 literes használt kisfahordókat alkalmazunk, amelyekben az

almasavbomlás is spontán megy végbe. Könnyed elegancia, fűszerek és pirosbogyós

gyümölcsösség teszi emlékezetes élménnyé.

Ötszáz: Az alap kékfrankosunkhoz képest az Ötszáz-at az teszi különlegessé, hogy egy

mindössze 500 tőkét számláló Ausztriából származó kékfrankos klón termése, A kézi

csömöszöléses lassú erjesztést követően ötszáz literes hordóba kerül, amelyben minimum 14

hónapot tölt. Ezt követi egy 12 hónapos palackos érlelés. Aromatikáját tekintve a gazdag

pirosbogyós gyümölcsösség mellett intenzív földes aromák is megjelennek, amelyet a

termőhelyi adottságok által biztosított kerek savak tartanak hosszan élvezhetővé.

Syrah, Chardonnay, Pinot noir, Barnatanya Cuvée 2019 Q3-tól kerül forgalomba.

Kerekes Tamás:

Már gyermekkoromban kapcsolatba kerültem a szőlővel, amely azóta is nélkülözhetetlen részét

képezi életemnek. Eleinte csak követtem szüleimet, nagyszüleimet a szőlőkbe, majd egyre több

munkafolyamatba bevontak engem is. A legizgalmasabb az volt, amikor édesapám és a bátyám

metszeni tanítottak. Éveken keresztül figyeltem és tanultam minden egyes fázist, amelyek az

évszakok folyamán a szőlőműveléshez kapcsolódtak. Habár mindig is szerettem a munkát a

szőlőben és a pincében gépészmérnöki pályát választottam. Már az egyetem alatt egyre jobban

kezdett érdekelni komolyabban a borok világa és úgy éreztem hiányzik az, ami annak idején

tudtom nélkül a részemmé vált. Ráébredtem, hogy a sokszínű mátrai borvidék rendkívüli

lehetőségeket rejt és ezeket adottságokat jól használva világszínvonalú, magas minőségű

borok készítésére alkalmas területekkel rendelkezik. Úgy gondolom, hogy a megfelelő talaj-

mikroklíma-szőlőfajta megválasztásával különleges borok kerülhetnek a palackba. Ez egy

 

 

 

 

élethosszig tartó tanulási lehetőség, amely számomra egyben az önmegvalósítás is. Értéket

 

teremteni a legnagyobb élmény, de egyben felelősségteljes feladat is. Életcélomnak tekintem,

 

hogy alázatos munkával és kitartással magas beltartalmú, minőségi borokat készítsek, amelyek

 

tükrözik a termőhely és a szőlőfajta együttes jellegzetességeit
Rendezés: